Nationale Huizennacht

Nationale Huizennacht

Dit artikel verscheen eerder als expertblog op Vastgoedactueel.

Naast een Nationale Open Huizen Dag is er dit jaar voor het eerst ook een Nationale Huizennacht. Het idee is dat je dan een nachtje kan proef slapen in het huis van je dromen. Leuk gevonden van een grote hypotheekverstrekker als reclameactie. Maar zitten we hier als koper en verkoper nu echt op te wachten?

Als eerste maar eens bekijken vanuit het standpunt van de koper. Stel je hebt een huis gevonden dat je mogelijk wilt kopen. Je hebt de woning bezichtigd. De ruimtes en sfeer spreken je aan of je ziet juist de potentie van de woning. Heb je echt interesse dan bezichtig je de woning nog een keer of twee keer. Net zo vaak als je nodig hebt. Zou een nachtje logeren je over de streep halen? Het klinkt op zich heel aantrekkelijk om een dag en nacht een woning uit te proberen. Eens echt ervaren hoe de buurt is en of het huis nog steeds zo goed voelt als je denkt. En misschien is het dat ook wel voor sommige mensen. Persoonlijk zou ik er niet op zitten te wachten om een nachtje te slapen in het huis van mijn dromen. Slapen in iemand anders bed, ook al zou het beddengoed heus verschoond zijn, hoeft van mij niet. Je leeft dan echt in iemand anders huis met allemaal persoonlijke spullen, maar dan niet de jouwe. Denk aan de inhoud van de koelkast, gevulde wasmand, administratie, toiletartikelen, enz. Of de potentiële koper zoveel verbeeldingskracht heeft dat hij hier wel doorheen kijkt betwijfel ik. Je bent meer gast in iemand anders leven.

Doe je als verkoper hier verstandig aan? Mocht een verkoper besluiten hieraan mee te doen, dan adviseer ik je om de hierboven genoemde reden: Echt heel grondig te gaan ruimen. En dat betekent dus ook echt opruimen. Alles wat maar een beetje persoonlijk is weghalen. Een potentiële koper moet zich zelf er kunnen plaatsen en dat gaat een beetje moeilijk als die omringd wordt door persoonlijke spullen van iemand anders. En wat te doen met waardevolle spullen? Bedenk ook dat iemand die niet te goede trouw is bij je kan logeren en op een ander moment terugkomt, maar dan niet voor een bezichtiging. Sleutels zijn makkelijk in een nachtje te kopiëren. Verder krijgen kopers wel heel veel tijd om in de te koop staande woning rond te lopen. Dit kan ook betekenen dat eventuele oneffenheden meer opvallen.

En wat te doen met een leeg pand, zonder meubels, badkamer of keuken? Ik mag graag woningen inrichten met CUBIQZ kartonnen decormeubelen. Eigenlijk altijd zeer succesvol om de juiste ruimtebeleving te geven. Helaas voor deze situatie net iets minder geschikt. Wordt het dan kamperen: slapen op een luchtbed met ontbijtservice? Zelf ben ik niet zo’n kampeerder en zou je me daar niet echt mee over de streep halen, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Als koper wil je graag voldoende tijd hebben om de woning te bezichtigen. En ja, ook dan wil je geen persoonlijk spullen zien. Neem voldoende tijd voor een bezichtiging en geef als koper aan als je graag wat langer dan een half uurtje wil kijken. Maar een hele nacht, dat doet , naar mijn smaak, de verkoop geen goed.

Fotografie en styling: casa&co.

No Comments

Post a Comment